Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Jobbik parlamenti párt lehet
  2008-05-09 20:51:28, péntek
 
  A Jobbik parlamenti párt lehet


2008-05-09 19:11


2008. áprilisi országos közvéleménykutatásában a Forsense és a Századvég választáskutatási programjában a pártválasztásra vonatkozó hagyományos kérdéseken túl tíz párt esetében egyenként megkérdezte a mintába kerülteket, hogy mennyire érzik magukhoz közel állónak az adott pártot. A kérdezettek mindegyik esetben egy ötfokú skálán osztályozhattak, ahol az 1-es azt jelentette, hogy nagyon távol áll tőle az adott párt, az 5-ös pedig azt, hogy nagyon közel áll. A kérdésekre adott válaszok nem csak a jelenlegi preferenciák feltárására alkalmasak, hanem a tavaly szeptemberi országos felmérésünk hasonló eredményeivel történő összehasonlításra is.

A megkérdezettek közel 80%-a a tízből legalább nyolc párt esetében meg tudta ítélni, mennyire áll hozzá közel vagy távol az adott politikai szervezet. Az Élőlánc kivétellel mindegyik párt esetében a válaszolók többsége adott valamilyen osztályzatot. Az utóbbi esetben feltehetőleg a párt alacsony ismertsége miatt - a megkérdezettek 59%-a nem tudta vagy nem kívánta értékelni a távolságot. A megkérdezetteknek alig több mint 10%-a nem vállalkozott értékelésre egyik esetben sem.

A megkérdezetteknek csak mintegy 9%-a érez kettőnél több pártot magához inkább közel állónak (legalább 4-es osztályzatot adva), de 42% egyet sem, 31% pedig csak egyet sorol ebbe a kategóriába. A félévvel korábbi állapothoz képest is csökkent a többes pártpreferencia jelenléte a választók körében, hiszen akkoriban még a megkérdezettek 18%-a adott legalább három pártnak közepesnél jobb jegyet, s 28 illetve 29% volt azok aránya, akik egyetlen egyet sem, vagy csak egy pártot tartanak magukhoz közel állónak.

Ennek megfelelően a nagyszámú elutasítás (1-es vagy 2-es osztályzat) viszont meglehetősen gyakori. A kérdezettek 80%-a kettőnél több párt esetében érez nagy távolságot. (Meg kell jegyezni, hogy ha egy párt nincs távol, az nem jelenti automatikusan azt, hogy közel van, hiszen viszonylag gyakori a közepes osztályzatot jelentő 3-as jegy, illetve a ,,nem tudom" válasz és a válaszmegtagadás is).

forsense.hu

A pártpreferenciáknak megfelelően a Fideszt érzik a legtöbben magukhoz közel állónak, 36% adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot. Az MSZP-t (13%) megelőzi a KDNP is, amellyel 15% szimpatizál. Ez utóbbi esetében azonban a szimpátia élesen elválik a pártválasztástól, hiszen a KDNP-t magukhoz közel érzők kétharmada a Fidesz szavazója, a fennmaradó egyharmad döntő része pedig az ismeretlen pártpreferenciájúak valamely kategóriájába sorolódik.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-et érzik többen (10%) magukhoz közel állónak, az SZDSZ esetében ez az érték csupán 5%, amit még a Jobbik 7%-a is meghalad.

Tavalyhoz viszonyítva szignifikánsan növekedett a Fideszt, a Jobbikot (+7-7 százalékpont), a MIÉP-et (+5 százalékpont) és az FKGP-t (+4 százalékpont) magukhoz közel érzők aránya. Ezzel szemben az SZDSZ (-9 százalékpont) és az MDF (-7 százalékpont) esetében egyértelmű csökkenést tapasztalni, ugyanakkor az MSZP-szimpatizánsok aránya nem csökkent tavaly óta szignifikáns mértékben.

Elutasítottság szempontjából ennél komplexebb a kép. Az immár egyetlen kormánypárt népszerűtlensége 55%-os elutasítottságában is tetten érhető, míg a Fidesz esetében 35% ez az arány. Érdekes emellett, hogy a koalícióból kilépett SZDSZ-t maguktól távolinak érzők aránya magasabb (62%), s igen hasonló a szélsőséges pártokéhoz, hiszen a MIÉP és a Munkáspárt esetében egyaránt 66-66% adott 1-es vagy 2-es osztályzatot. A Jobbikot 53% tartja önmagától távolinak, de ez esetben magasabb a - feltehetőleg kevesebb ismeretből fakadó - válaszhiány, mint a másik két parlamenten kívüli párt esetében. A KDNP-t jóval többen utasítják el (50%), mint a Fideszt, az MDF esetében 44% ugyanez az arány.

Nincs olyan párt a tíz felsorolt között, amelyet egyértelműen kisebb arányban éreznének maguktól távol a megkérdezettek, mint egy félévvel korábban. A jobboldali pártok esetében inkább stagnálást, vagy nagyon enyhe emelkedést figyelhetünk meg az elutasítás terén, viszont az MSZP, az SZDSZ és az MDF mindegyike nagymértékű (10, 9 ill. 11 százalékpontos) emelkedést mutat a távolságtartás vonatkozásában.

Érdekes megvizsgálni, miképp függenek össze az egyes pártok szimpátia-antipátia osztályzatai. A páronkénti összehasonlításra a rangkorrelációs együttható ad lehetőséget, amely alapján kiderül, hogy a Fidesz megítélése kizárólag az MSZP-ével és az SZDSZ-ével mutat ellentétes tendenciát (tehát e pártok esetében mondható az, hogy egy Fidesz iránti szimpátia vagy antipátia ellentétes viszonyulást eredményez rájuk nézve), az MSZP-é pedig a jobboldali pártok mindegyikével (kivéve az FKGP-t, amellyel nem találni összefüggést). Ezen felül az is jól látszik, hogy az MDF iránti szimpátia némiképp valószínűsíti az MSZP, és még inkább az SZDSZ hasonló megítélését, de meglepő módon a Fidesz kivételével a többi jobboldali pártra nézve is inkább a szimpátiák azonos irányú együttmozgása a jellemző. Ez feltehetőleg annak köszönhető, hogy a kis jobboldali pártokat elutasítók egy jó része az MDF-fel sem szimpatizál. A Fidesz közelség-távolság mutatójával ugyanakkor semmilyen összefüggést nem mutat az MDF-é.

2007. szeptembere óta erősödött az ellentétes irányú korreláció a Fidesz valamint az MSZP illetve az SZDSZ között, ami azt mutatja, hogy polarizálódtak a nézetek a kormányoldal illetve az ellenzék vezető erejének megítélését illetően. Az MSZP-SZDSZ koalíció szakadása is megmutatkozik az adatokban, hiszen gyengébben pozitív az összefüggés a két párt közelség-távolság értéke között, azaz kevésbé valószínűsíti az egyik párt valamely értékelése a hasonló értékelést a másik pártra nézve is.

http://portal.jobbik.net/files/images/Yoda/p%C3%83%C2%A1rtok-2008-05-06.jpg

A pártok távolságának együttes vizsgálatát teszi lehetővé az ún. sokdimenziós skálázás (MDS) módszere, amely egy koordinátarendszerben ábrázolja a pártokat, s a távolságok jelképezik azt, hogy mennyire hasonlóan vagy különbözően vélekednek a megkérdezettek az adott politikai formációkról.

A modellből készült ábrákon (egyes pártok térképe) egyfelől jól látszanak olyan eredmények, melyek nem hordoznak semmi meglepőt, nevezetesen hogy az SZDSZ és az MSZP egy térfélen található, vagy hogy a Fidesz áll ezektől a legtávolabb az adott tengelyen. Érdekesebb látni viszont, hogy az MDF megítélés szempontjából közelebb áll a kormánypárt(ok)hoz, mint a Fideszhez. Ez egybecseng azzal is, hogy a politikusi népszerűség megítélésénél Dávid Ibolyával nagyobb arányban szimpatizálnak a kormánypárti szavazók, mint a fideszesek. Igaz az MDF ezen a vízszintes tengelyen mozdult valamelyest el a Fidesz irányába az elmúlt fél év alatt, és így most inkább a centrumban sorolható, mint 2007 őszén.

Szintén érdekes eredmény, hogy a Fideszhez valójában egyik párt megítélése sem áll közel, még a KDNP-é sem kifejezetten, hiszen ez félúton áll a Fidesz és az egy mezőben csoportosuló parlamenten kívüli pártok között. A talán leginkább meglepő eredmény az, hogy a Munkáspárt az FKGP-hez és a MIÉP-hez áll még a legközelebb, de ez annak tudható be, hogy a nagyfokú elutasítottság az, ami leginkább összeköti az ezen pártokról alkotott véleményeket.

A teljes politikai mezőt egyben vizsgálva a legfontosabb eredménynek az látszik, hogy továbbra is a két nagy párt jelenti a viszonyulási pontot a választók számára, és ezekhez képest helyezkedik el a többi párt is a rendszerben. A szélsőségesnek nevezhető pártok is a két nagy párthoz viszonyítva kerül egy platformra a távolság-közelség viszonyrendszerében.

Tavaly szeptember óta a politikai preferenciák mezőjének alapszerkezete nem változott jelentős mértékben. Továbbra is alapvetően három pólus figyelhető meg, az MSZP, melyhez viszonylag közel áll az SZDSZ és az MDF; a Fidesz, melyhez egyedül szövetségese, a KDNP áll viszonylag közel, valamint a parlamenten kívüli kisebb pártok csoportja, mint a MIÉP, Jobbik, Munkáspárt, FKGP és az Élőlánc. Az SZDSZ valamelyest távolodott az MSZP-től, a KDNP pedig a Fidesztől.

A két tengely közül a vízszintes továbbra is a politikai pólusok (kormánypárti-ellenzéki dimenzió) mentén határozható meg, ugyanakkor a függőleges esetében a mérsékelt-szélsőséges ellentétpár már jobban illik megnevezésnek, mint a tavaly szeptemberben használt elfogadottsági dimenzió. Az MSZP helyzete viszont az elmúlt fél évben pont ezen a tengelyen változott pozitív irányban (ugyanannyira tartják most mérsékeltnek, mint a Fideszt).

http://portal.jobbik.net/index.php?q=node/5903
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: népszerűtlensége, válaszmegtagadás, pártválasztástól, pártpreferencia, rangkorrelációs, pártválasztásra, osztályozhattak, megkérdezettek, szélsőségesnek, szimpatizánsok, szignifikánsan, elutasítottság, vonatkozásában, elfogadottsági, alapszerkezete, polarizálódtak, szimpatizálnak, százalékpontos, távolságtartás, automatikusan, eredményeivel, megnevezésnek, szempontjából, valószínűsíti, kategóriájába, együttmozgása, szeptemberben, megmutatkozik, megítélésénél, mindegyikével, százalékpont, preferenciák, feltehetőleg, összefüggést, programjában, véleményeket, pártválasztásra vonatkozó, mintába kerülteket, adott pártot, kérdezettek mindegyik, ötfokú skálán, adott párt, 5-ös pedig, kérdésekre adott, jelenlegi preferenciák, tavaly szeptemberi, megkérdezettek közel, tízből legalább, adott politikai, válaszolók többsége, utóbbi esetben, párt alacsony, Dávid Ibolyával,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Volt egy...  Gondolatok az életről és szere...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szent György nap  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Naplemente  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Krisztina b...  802 esztendeje, 1222. április ...  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Muratáj  Jó éjszakát  Mosolyogtál már ma?  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Paul David Tripp Április 25  802 esztendeje, 1222. április ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Április 22. a Föld napja,  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Szép estét  Bella István: Zsoltár  Ma  Két tekintet van  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Paul David Tripp Április 25  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Beney Zsuzsa - Sirató  A Föld napja  Gárdonyi Géza - Április végén  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  képre írva  próbáljuk ki az őszinteséget  Ébredj  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gaál Viktor gondolata  Beney Zsuzsa - Sirató  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Miért nem menti meg Jézus...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Jó éjt  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...? 
Bejegyzés Címkék
pártválasztásra vonatkozó, mintába kerülteket, adott pártot, kérdezettek mindegyik, ötfokú skálán, adott párt, 5-ös pedig, kérdésekre adott, jelenlegi preferenciák, tavaly szeptemberi, megkérdezettek közel, tízből legalább, adott politikai, válaszolók többsége, utóbbi esetben, párt alacsony, megkérdezettek 59%-a, megkérdezetteknek alig, megkérdezetteknek csak, félévvel korábbi, többes pártpreferencia, választók körében, megkérdezettek 18%-a, pártot tartanak, nagyszámú elutasítás, kérdezettek 80%-a, párt nincs, közepes osztályzatot, legtöbben magukhoz, szimpátia élesen, fennmaradó egyharmad, érték csupán, immár egyetlen, koalícióból kilépett, szélsőséges pártokéhoz, félévvel korábban, jobboldali pártok, elutasítás terén, távolságtartás vonatkozásában, egyes pártok, páronkénti összehasonlításra, rangkorrelációs együttható, többi jobboldali, szimpátiák azonos, ellentétes irányú, kormányoldal illetve, ellenzék vezető, egyik párt, hasonló értékelést, másik pártra, pártok távolságának, távolságok jelképezik, modellből készült, térfélen található, adott tengelyen, politikusi népszerűség, kormánypárti szavazók, vízszintes tengelyen, centrumban sorolható, talán leginkább, nagyfokú elutasítottság, ezen pártokról, teljes politikai, legfontosabb eredménynek, viszonyulási pontot, választók számára, többi párt, szélsőségesnek nevezhető, politikai preferenciák, parlamenten kívüli, vízszintes továbbra, politikai pólusok, függőleges esetében, tavaly szeptemberben, tengelyen változott, népszerűtlensége, válaszmegtagadás, pártválasztástól, pártpreferencia, rangkorrelációs, pártválasztásra, osztályozhattak, megkérdezettek, szélsőségesnek, szimpatizánsok, szignifikánsan, elutasítottság, vonatkozásában, elfogadottsági, alapszerkezete, polarizálódtak, szimpatizálnak, százalékpontos, távolságtartás, automatikusan, eredményeivel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.